Villes en scène
Cities on stage

Projektet Cities on stage, som initierades av Théâtre National i Bryssel med stöd från Europeiska kommissionen, samlar sex europeiska teatrar kring temat att leva tillsammans i staden. De medverkande teatrarna är Théâtre National i Bryssel, Folkteatern i Göteborg, Odéon-Théâtre de l’Europe i Paris, Teatrul National Radu Stanca i Sibiu, Teatro Stabile i Neapel samt Teatro de La Abadía i Madrid och Festival d’Avignon.

Mellan 2011 och 2016 undersöker regissörerna och scenkonstnärerna Fabrice Murgia (Belgien), Lars Norén (Sverige), Joël Pommerat (Frankrike), Gianina Cărbunariu (Rumänien), Antônio Araùjo (Brasilien), Emma Dante (Italien) och Olivier Py (Frankrike) med en personlig, kritisk och poetisk blick ett Europa i förändring. Deras sju olika föreställningar turnerar sedan i Europa och frågorna som ställs kommer att höras i andra länder och ses med andras ögon.

Samarbetet vill också stärka kopplingen mellan konstnärligt skapande och medborgarskap genom att bjuda in städernas invånare i den kreativa processen.

Delprojektet Moving cities bjuder in grupper av vuxna och ungdomar till att undersöka de utmaningar och de nya verkligheter som städerna i Europa står inför i dag. I dessa workshoppar deltar konstnärer från olika fält som kommer att följa den kreativa processen. Workshopparna följer teaterns process och utforskar teman som förknippas med Cities on stage, som till exempel staden, migration, mångfald och nya sociala sammansättningar. 

Teatrarna strävar efter utbyten, möten och nya upptäckter och bjuder därför in en grupp unga skådespelare från ett annat av de medverkande länderna för att arbeta en månad tillsammans med en regissör – Nathalie Garraud i Paris, Armel Roussel i Bryssel, Melanie Mederlind i Göteborg, Vlad Massaci i Sibiu och David Iodice i Neapel. Arbetet inkluderar också invånare som följer med de unga skådespelarna då de upptäcker staden, dess invånare och dess kultur.

Cities on stage bjuder in konstnärer, unga och vuxna, att utforska vår kontinent och arbeta tillsammans för att skapa nya berättelser om dagens och morgondagens Europa.

2011 - 2016
6 länder
7 städer
teatrar
7 föreställningar
5 workshoppar
12 regissörer
6 moving cities