Antônio Araújo

Antônio Araùjo är konstnärlig ledare för  Teatro da Vertigem vars första produktion Paraíso Perdido av John Milton (1992), utspelade sig i en kyrka och tilldelades specialpriset av São Paulo Art Critics Association. Den föreställning som gjorde Teatro da Vertigem kända både nationellt och internationellt var O Livro de Jó (1995) som utspelade sig på ett sjukhus och byggde på berättelsen från Gamla testamentet med samma namn.

 Produktionen fick många priser från den brasilianska teatervärlden, och Antônio Araùjo själv har vunnit fyra nationella priser med den föreställningen för bästa regi. År 2000 regisserade han Apocalipse 1,11 i ett nerlagt fängelse och den föreställningen fick bland annat teaterpriset Special Shell Prize 2001. År 2006 satte han upp BR-3, en föreställning på floden Tietê, som vann tre priser för Teatro da Vertigem, till och med priset för bästa regissör. BR-3 fick guldmedalj för bästa produktion på Prag Quadrennial 2011. De flesta av hans föreställningar har turnerat utomlands, framförallt i Latinamerika och Europa.

 2008 regisserade han operaföreställningen Dido och Aeneas, en specialbeställd produktion av Teatro Municipal de São Paulo. Förutom opera- och teaterproduktioner har han gjort stadsföreställningar och andra ingrepp i det offentliga rummet tillsammans med Teatro da Vertigem och medarbetare från andra områden såsom arkitekter, stadsplanerare och filosofer. Andra produktioner av Antônio Araùjo är bland annat Histoire d’Amour av Jean-Luc Largarce, Clytemnestre av Marguerite Yourcenar, Oberösterreich av Franz-Xaver Kroetz samt Aoi av Yukio Mishima.

 Mellan 1996 och 1997 hade han ett stipendium från Fellowship of the Americas på Kennedy Center i Washington DC. I juli och augusti 1998 arbetade han med Royal Court Theatre i London.

För närvarande undervisar han i teaterregi vid universitetet i São Paulo och arbetar som gästkonstnär och gästprofessor vid Giessen Universität, Universiteit van Amsterdam, Rits Arts School och Université Paris 8.

Antônio Araújo ska regissera Dire ce qu'on ne pense pas dans des langues qu'on ne parle pas, med text av Bernardo Carvalho.
Produceras av Festival d'Avignon och Théâtre National/Bruxelles, i samarbete Teatro da Vertigem.