Melanie Mederlind

Melanie Mederlind är sedan 2009 Artist in Residence vid Folkteatern, där hon tidigare regisserat Bertolt Brechts Heliga Johanna Från Slakthusen och Sinne av Anja Hilling. Hösten 2013 regisserade hon Elfriede Jelineks Vad Som Hände Efter Att Nora Lämnat Sin Man som på Folkteatern.

Melanie Mederlind examinerades från Dramatiska institutets regiutbildning 2004. Hon har regisserat teater, radioteater, opera och dans, och har etablerat sig som regissör av främst tyskspråkig dramatik. Melanie har även varit verksam som översättare av svensk dramatik till portugisiska, bland annat Strindberg, Dagerman och Norén.

Melanie har tidigare regisserat Skandinavienpremiären av Ulrike Maria Stuart av Elfriede Jelinek på Nationaltheatret i Oslo, som öppnade Samtidsfestivalen 2007 och som nominerades till Hedda-priset för bästa regi. Andra produktioner av Melanie är bland andra Avskedet på Malmö stadsteater, som innebar svensk scenpremiär för Elfriede Jelinek, och Sverigepremiären av Kvinnan Från Förr av Roland Schimmelpfennig på Helsingborgs stadsteater, som blev uttagen till Teaterbiennalen 2011. På Riksteatern har hon gjort ett flertal produktioner, bland annat I Alperna av Elfriede Jelinek, och 24 Timmar Berlin av Roland Schimmelpfennig, som blev inbjuden till Tammerfors teatersommar 2008.

Melanie Mederlind har tilldelats Konstnärsnämndens långtidsstipendium 2012, Riksteaterns stipendium 2005 och Region Skånes kulturstipendium 2004. Hennes produktioner av Jelineks pjäser i Sverige och Norge omnämns i boken Theatrale Grenzgänge, utgiven av Elfriede Jelinek Forschungszentrum.

Senast aktuell på Cullbergbaletten med The Strindberg Project och på Folkoperan med Den Flygande Holländaren av Richard Wagner.

Melanie Mederlind will direct a workshop with belgian artists in Folkteatern Göteborg in may 2013.
Production Folkteatern Göteborg in collaboration with Théâtre National/Bruxelles.